Strange Sequences:

Horror op papier

Fanzines zijn helemaal terug. Ook Thijs Desmet is helemaal vol van de zinecultuur. De Gentse illustrator startte ‘Strange Sequences’ op, een zine met een focus op ‘weird fiction’. Thijs heeft altijd al een obsessie gehad voor sciencefiction en horror. Met dit project combineert hij die passie met zijn liefde voor experimentele strips en wil hij boeiende kunstenaars promoten.

Thijs Desmet
Pauline Spira

Mensen zijn altijd al gebeten door het mysterieuze en bovennatuurlijke. Kijk naar de grote successen van het sciencefictiongenre in de filmindustrie en literatuur. In de jaren 40 resulteerde deze interesse tot de hype van de zinecultuur. Fans van het genre uitten hun waardering in zelfgemaakte magazines met tekeningen, artikels en verhalen over hun favoriete helden. De aandacht voor fanzines is nu helemaal terug. Ook Thijs Desmet brengt binnenkort een zine uit.

‘Ik wou een eerbetoon brengen aan de roots van fanzines’, vertelt Thijs. ‘Het zijn onofficiële en door enthousiastelingen gemaakte magazines. Het fenomeen ontstond in de jaren 40 met comics en sciencefictionliteratuur. Later breidde dit uit naar het horrorgenre, films, series en games. In de jaren 70 gebruikte de punk zines als middel om bands, kleding en levensstijl te promoten.’

Met 'Strange Sequences' toont Thijs zijn fascinatie voor oude sciencefiction en horrorverhalen.

‘Je maakt in het blad kennis met ‘weird fiction’: een cross-overgenre tussen horror, sciencefiction en fantasy, met een grote focus op het umheimliche. Er zaten een aantal heel erg vernieuwende schrijvers in dit genre. De bekendste naam is wellicht H.P. Lovecraft. Daarnaast werd de zinecultuur populair door pulptijdschriften als ‘Weird Tales’ en ‘Amazing Stories’. Ook die bladen leverden inspiratie’.

Gabri Molist
Maria Medem

Het eerste nummer van dit gloednieuwe zine is gevuld met werk van tekenaars waar Thijs heel gericht naar op zoek ging.

‘Ik koos kunstenaars van wie het werk duidelijk past bij het thema. Ik richtte me vooral naar creatievelingen die het traditionele stripmedium naar hun hand weten te zetten. Zij creëerden elk hun eigen origineel kortverhaal. Die verhalen bundelde ik tot een eerste nummer. Ik hoop dat we er de grenzen van het medium mee aftasten en zelfs verleggen.'

De eerste editie van Strange Sequences zal 88 bladzijden tellen en verschijnt in mei. Met werk van Gabri Molist, María Medem, Alexander Robyn, Rosa Arango, Thijs Desmet, Pauline Spira, Mathilde Van Gheluwe, Jan Panev, Menno Wittebrood, Jana Vasiljević.

facebook.com/StrangeSequences

Mathilde Van Gheluwe
Jan Panev
Auteur
Priscilla Devries