Trance-Action

In cadans naar rust

'Trance-Action' begeleidt ons naar het kantelpunt van rusteloosheid naar innerlijke rust. De expo onderzoekt de manier waarop herhaling ons kan bevrijden van een leven dat wordt overspoeld door prikkels en de bijhorende stress. Mu.ZEE Oostende biedt een meditatieve wandeling doorheen haar eigen collectie, met de nadruk op rust, ruimte en stilte. Het museum is voorlopig helaas gesloten. Mààr je kan de expo nu via een virtuele tour bezoeken. 

Een molenwiek die in cadans door de lucht klieft, een repetitieve handeling bij industrieel montagewerk, de resultaten van ambachtelijke weeftechnieken: telkens ervaren we een ritmisch proces dat voor velen onder ons een hypnotiserend en helend effect met zich kan meebrengen. Herhaling of een terugkerend patroon kunnen ons bevrijden van chaos in ons hoofd. Het prevelen van een mantra of een gebed heeft hetzelfde doel voor ogen. Maar ook ontelbare kunstenaars laten zich inspireren door repetitieve effecten. In de muziekwereld kennen we het succes van Philip Glass en Steve Reich. Ook de beeldende kunst blijft niet achter. 

Fotograaf Sammy Baloji gaat op zoek naar post-koloniale sporen in zijn geboortestreek in Congo. De foto ‘Tales of the copper crosses’ toont de versmelting van christianisering met de plaatselijke rijkdommen aan grondstoffen. Jonge koorknapen dragen een koperen Katangakruis over hun wit kloosterkleed.

Al even religieus geïnspireerd is ‘De Kruisweg – 1981’ van Dan Van Severen. Het werk bestaat uit veertien sculpturen in metaal, vertrekkende van één horizontale en één verticale staaf. Bij elke statie komt er een verticale bij. De horizontale lijn verbindt optisch de vele staven die naar de hemel gericht zijn. Dezelfde harmonie tussen serene rust en dynamiek vinden we ook terug in de vier monochrome doeken van Marthe Wéry. 

De kleurrijke, speelse paardjes van Kasper Bosmans contrasteren met de intrigerende Afrikaanse weeftechnieken van Grace Ndiritu. Maar ook Valérie Mannaerts, Giuseppe Penone, René Heyvaert en vele anderen nodigen ons uit om even stil te staan en contact te maken met ons diepste zijn. 

Trance-Action
Mu.ZEE, Oostende
(Nog tot 3 januari 2021, maar voorlopig dicht)

De virtuele tour vind je hier: www.muzee.be/nl/virtuele-tour-trance-action

(Foto's: Cedric Verhelst)

Auteur
André De Nys