Hendrik Braet

'Het Vlaams Eclecticisme'

"Tot mijn 22ste nam ik nooit een foto. Ik schreef mij in aan de Academie van Gent, nadat ik had ontdekt dat mijn gedichten meer en meer op foto’s begonnen te lijken.

Ik heb niet de creativiteit van een schilder in zijn atelier: ik componeer mijn beelden nooit. Ik vang en omarm de realiteit. Ik kadreer zorgvuldig met oog voor het detail en pas slechts minimaal beeldbewerking toe.En dat volstaat, want wat ik op straat in Vlaanderen zie, tart alle verbeelding: een organische gegroeide mengelmoes van de meest uiteenlopende stijlen en tijden die elkaar broederlijk omarmen. Dé Vlaamse identiteit bestaat niet.

Deze alomtegenwoordige stijl heb ik ‘het Vlaams Eclecticisme’ gedoopt. De Vlaming houdt bij het afbakenen van zijn territorium - maar ook ruimer in zijn présence en gedrag - weinig rekening met de ander. Of met zichzelf. In het uiterste streven van de Vlaming naar orde en symmetrie, onstaat er wanorde. Vanuit de illustratie van die wanorde ga ik terug naar de symmetrie.

Ik heb altijd mijn camera bij, ben altijd waakzaam en rusteloos.

Ik ben sterk beïnvloed door recht-door-zee persoonlijkheden als Jan Hoet, Johan Anthierens en PDW. Maar ook door het huis-tuin-en-keukengerammel en gerochel van Tom Waits en de beeldendracht van Martin Parr die van het absurde alledaase werelderfgoed maakte."

http://www.hendrikbraet.be

Visite

expo | Ronse | van 27 tot 29 maart 2015
Fotograaf Hendrik Braet ging op zoek naar duo’s van bevriende buren in een sociale woonwijk in Ronse. Vervolgens fotografeerde hij de ene buur in de living van de andere.De 2 foto's werden vervolgens aan elkaar gemonteerd. De toeschouwer zal op onderzoek kunnen gaan naar deze visuele kruisbestuiving.

door Hendrik Braet

de' HaHa van Hendrik'

expo | Gent | van 12 tot 21 september 2014
No-nonsense straatfotografie van de scheve kantjes van Gent. Selectie uit 3-jaar fotorubriek 'de Haha van Hendrik' die wekelijks op gentblogt verschijnt.

door Hendrik Braet

De Rand

De Rand

De Rand

De Rand

De Rand

De Rand

De Rand