Nature Morte 2014

www.vimeo.com/98795518

Nature Morte 2014 is een stop-motion animatie van 7 min en 11 sec.    Hij is te zien op www.vimeo.com/98795518

De film gaat over het tekenen van een stilleven en het onderzoek van de tekenaar. Het resultaat is een aaneenschakeling van gefragmenteerde beelden die een eigen verhaal gaan vormen. Met deze kortfilm breng ik een hommage aan de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

In het veelzijdige werk van Kentridge, werd ik gefascineerd door de directe stijl van tekenen en de expressieve kracht van zijn beelden. Met het procédé van 'stop-motion' laat hij houtskooltekeningen evolueren naar een ‘geanimeerd’ verhaal en op die wijze geeft hij uitdrukking aan wat hij een belangrijke taak vindt van de kunstenaar, namelijk om in te gaan tegen het voortschrijdende proces van 'entropie'. Met het voortschrijden van de tijd vallen verbanden uit elkaar, vergroot de chaos en vervagen de herinneringen. Zijn beelden en animaties ziet hij als een vorm van 'anti-entropie'.

 

One’s memory is not this perfect photographic film that holds an image without changing it. [It requires] accepting what appears as fact as provisional, as temporary, as a moment within the larger ambit of transformation…The job of the artist is to fight against entropy – to keep on taking these fragments and say, ‘What can they become?’ To take the fragments and construct something provisionally new. And that’s the link from memory, to fragments, to the activity of making.

De tijd schrijdt onverbiddelijk vooruit. De kapotte scherven worden niet terug de vaas die ze eens waren, maar de kunstenaar creëert nieuwe vormen. William Kentridge, Francis Bacon, Hughie O’Donnoghue en Adrian Genie zijn, als vele andere kunstenaars beoefenaars van de ‘omgekeerde archeologie’. Ik ben geïnspireerd door hun werk en wil ze op deze manier eer betonen.

jaartal: 2014

animatiefilm


Hieronder kan je commentaar geven op het werk: 
(Je tekst zal hieronder verschijnen, na het inloggen bij een van de sociale media of Disqus)

comments powered by Disqus

Peter Maerien

Constructie

zonder

Icarus

Nature Morte 2014