Natuur als leermeesteres van kunst

Wedstrijd voor kunstenaars +50

deadline: 31 maart 2018
FedOS vzw lanceert, in samenwerking met de Plantentuin van Meise, een wedstrijd voor kunstenaars +50 met de natuur als thema. De slogan van de wedstrijd is ‘Natura Artis Magistra’ of ‘Natuur als leermeesteres van Kunst’. We dagen kunstenaars +50 uit om hun kijk te geven, in woord en/of beeld, op de natuur.

Het idee van de natuur als leermeesteres stamt al uit de klassieke oudheid. De natuur zou een hogere ordening verbergen. De natuur maakt de mens rijker want mens en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De natuur is bovendien een onuitputtelijke bron van schoonheid. Door alle eeuwen heen hebben kunstenaars op hun wijze geprobeerd deze schoonheid te verbeelden. De natuur staat als het ware model voor de kunst. De natuur prikkelt de artistieke verbeelding waardoor nieuwe creaties ontstaan.

Iedere kunstenaar ouder dan 50 jaar kan deelnemen. De wedstrijd staat open voor woordkunstenaars (poëzie), plastische kunstenaars (schilderijen / beeldhouwwerken / keramiek / installaties / grafiek) en fotografen.

Deelnemen aan deze wedstrijd is volledig gratis.

Er moet in het werk een duidelijke link zijn met de natuur hetzij qua onderwerk, techniek of gebruikte materialen.

De werken worden tentoongesteld in het kasteel van Boechout op het domein van de Plantentuin in Meise de volledige maand mei 2018. De expomogelijkheden in het kasteel zijn immens en divers. Wij bieden kunstenaars +50 de mogelijkheid om specifieke werken te maken voor een welbepaalde ruimte of een samenwerking tussen een aantal kunstenaars +50 om samen een bepaalde sfeer te creëren.
In dat kadert organiseren we een kijkdag op maandag 13 november om 11u.Indien u hieraan wilt deelnemen moet u zich hiervoor vooraf inschrijven per mail via rudyblauwbloeme@fedos.be.

De uiterste inschrijvingsdatum is 31 maart 2018. Inschrijven kan door een korte CV vergezeld van en foto van het werk + een korte uitleg, te sturen naar FedOS vzw, Zaterdagplein 6 te 1000 Brussel of te mailen naar info@fedos.be

Grijp naar de pen, penseel, beitel of camera en laat ons zien in hoe u de natuur ervaart, wat de natuur u heeft bijgebracht of hoe de natuur u aanzet tot het creëren van kunst.

Download: het reglement