Voor Het Bankje (een initiatief van OPENDOEK) zochten we beeldend kunstenaars die met een dialoog aan de slag willen gaan. Die een verhaal willen vertalen in een sprekend, ontroerend of confronterend beeld, dat blikvanger wordt van een theaterproject. Het is een bijzonder project: acteurs, schrijvers en beeldend kunstenaars werken samen aan een verhaal. 

De oproep is ondertussen afgelopen. Er reageerden heel wat beeldend kunstenaars, vakjuryleden Shamisa Debroey, Johanne Ampe en Filip Maes buigen zich nu over alle inzendingen. Ze zullen 20 beeldend kunstenaars selecteren die een theaterdialoog krijgen, waarbij ze een beeld creëren.

Vanaf 1 juli 2021 maken deze 20 beelden deel uit van het podcast 'Het Bankje', dat te beluisteren valt via een QR-code op bankjes in meer dan 100 gemeenten in Vlaanderen en Brussel. 

Je werk ondersteunt de promotie van deze verhalen. Elke geselecteerde beeldend kunstenaar ontvangt een bon t.w.v. €50 om te besteden aan zijn passie.

De juryleden:

Shamisa Debroey haar werk bevindt zich ergens tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoud. Ze studeerde af aan LUCA Brussels met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’. Ze ontving sindsdien de African Artist Award en Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Momenteel werkt ze als freelance illustratrice voor o.a. Apple, NRC Handelsblad, De Standaard... en cureert ze expo’s als freelance art organiser. 

Johanne Ampe werkt multidisciplinair, ze is illustrator, beeldend kunstenaar en scenograaf. Met haar verscheiden werk raakt ze verschillende onderwerpen aan. Kwetsbaarheid, intimiteit en vervreemding zijn terugkerende thema’s. Ze werkt met potlood en houtskool op papier en maakt maquettes. Geïnspireerd door het banale tast ze de grens tussen werkelijkheid en vervreemding af. Architecturale en lichamelijke aberraties staan centraal in het werk van Johanne Ampe. 

Filip Maes is medewerker bij Kunstwerkt, waar hij helpt bij het uitbouwen van Beeld, het online platform waar beeldende kunstenaars hun werken kunnen delen en uitdagende open calls kunnen ontdekken.