Als je zelf een tentoonstelling opzet, dan moet je vaak op zoek gaan naar een ruimte die past bij je werk, je voorkeuren, je verwachtingen en je doel. Met deze tips zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet als je een exporuimte wil kiezen.

Een tentoonstellingsruimte is zelden ‘perfect’. Weinig kunstenaars kunnen tentoonstellen in een perfecte white cube, een expositieruimte met strakke witte muren en geen ‘ruis’.aToch kan bijna elke ruimte interessant zijn en een uitdaging zijn om je verhaal te vertellen. Op een soepele manier inspelen op de ruimte en die zo naar je hand zetten dat je werk tot zijn recht komt: ook dat is creativiteit. Hou je doel goed voor ogen. Is het bijvoorbeeld een tentoonstelling met als doel werk te verkopen of eerder een expo om een statement te maken?

Deze tips helpen jou bij het kiezen van een exporuimte die bij jou en je werk past.

  1. Een locatie vinden: Vraag rond in je netwerk of zij goede expolocaties kennen. Wil je graag in de buurt tentoonstellen? Ga praten met je gemeente of cultuurcentrum welke mogelijkheden er eventueel zijn. Daarnaast zijn er misschien een aantal lokale kunstorganisaties of galeries die exporuimtes aanbieden of jou verder op weg kunnen helpen. Lees hier alles over de verschillende soorten exporuimtes.
  2. Uitstraling: komt de uitstraling van de ruimte overeen met wat je beoogt met het presenteren van je werk, het verhaal dat je wil brengen en het doelpubliek dat je wil bereiken? In hoeverre heeft de ruimte op zich al een ‘bepalend’ karakter? Zijn er ‘storende’ visuele factoren zoals deuren, brandblusapparaten, verwarmingselementen...?
  3. Bereikbaarheid: is de tentoonstellingsruimte centraal gelegen? Is de locatie vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Is er voldoende parkeergelegenheid? In hoeverre is de ruimte toegankelijk voor mindervaliden (lift, hellend vlak, sanitair)?
  4. Beschikbare ruimte: is er voldoende ruimte om je werken te presenteren? Wat is de maximumcapaciteit voor publiek? De grootte van de ruimte moet in verhouding staan tot de aard en het aantal werken dat je wil exposeren. Andersom is het natuurlijk ook zo dat je je werk afstemt op de beschikbare ruimte. Is er een extra ruimte zoals een keuken of een bar (voor een eventuele vernissage/finissage)? Belangrijk: worden daarvoor extra kosten aangerekend?
  5. Materiaal: het is belangrijk om te weten welk tentoonstellings- en ander materiaal beschikbaar is in de exporuimte. Zijn er sokkels aanwezig, ophangsystemen, panelen, een muziekinstallatie, microfoon, projectie, stopcontacten, verwarming, water, wifi...?
  6. Welk belichting is er: afhankelijk van het werk dat je maakt heb je andere noden als het over belichting gaat. Weet goed wat je nodig hebt en bespreek dit met de exporuimte. Zo creëer je geen valse verwachtingen.
  7. Kostprijs en waarborg: is de ruimte gratis of betalend? Soms vraagt een exporuimte een waarborg. Ga goed na voor welke zaken deze waarborg wordt gevraagd. Hier vind je enkele nuttige standaarddocumenten die je kan gebruiken als overeenkomst tussen jou en de tentoonstellingslocatie.
  8. Werk verkopen: sommige exporuimtes vragen een commissie bij het verkopen van jouw werk in hun ruimte. Ga goed na of dit het geval is en hoeveel deze commissie bedraagt. Lees alles over je werken verkopen hier na.
  9. Verzekering: is er vanuit de locatie een verzekering voorzien voor je werken? Dit is niet verplicht, maar het kan wel handig zijn om zo’n verzekering af te sluiten om risico’s te vermijden. Bij Kunstwerkt bieden we een specifieke tentoonstellingsverzekering aan. Meer info daarover vind je hier.
  10. Promotie: bespreek met de verantwoordelijke van de exporuimte welke promotionele ondersteuning hij/zij kan aanbieden. Bespreek op welke manier jij de exporuimte vermeldt in je communicatie. Lees meer over het promoten van je tentoonstelling in dit artikel. Spreek ook goed af voor welke doeleinden jouw beelden mogen worden gebruikt. Lees alles over het gebruiken van je auteursrechten hier na.
  11. Wie doet wat: spreek goed af wie welke rollen op zich neemt. Wie doet de permanentie, wie kuist achteraf, wie organiseert de vernissage of finissage, wie bouwt mee op en breekt ook terug af? Met goede afspraken kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
  12. Annulering: wat gebeurt er als de tentoonstelling niet door kan doorgaan? Maak goede afspraken over het annuleren van de tentoonstelling.
13.12.2023