Illustratie: Telma Lannoo

Als je deelneemt aan een expo of open call moet je een selectie maken van je werk. Maar hoe doe je dat? We geven je alvast enkele tips om een weloverwogen keuze te maken.

Denk eraan dat een goede tentoonstelling vooral het verhaal moet vertellen dat jij met de bezoeker wil delen. Een tentoonstelling maakt immers, net als je creaties zelf, deel uit van je oeuvre. Het is daarom erg belangrijk om op voorhand een goede selectie te maken. Daarbij kan het heel nuttig zijn om de hulp in te roepen van een buitenstaander die wat afstand van je werk kan nemen en met een frisse kijk mee kan helpen selecteren.

Een aantal basisprincipes

  1. Kies kwalitatief goed werk. Zorg dat je 100% tevreden bent van wat je wil tonen en durf te schrappen. Toon liever minder. Eén werk te veel kan de harmonie van een tentoonstelling wegnemen. Een goede selectie met daarin de essentie, boeit meer dan een volledig overzicht van je werk. Licht eventueel een bepaald genre, thema of concept verder uit of focus op een bepaalde techniek of materiaal bij de selectie van je werk. Breng werken samen die vormelijk of qua kleurgebruik bij elkaar aansluiten of contrasteren. Toon bij voorkeur recent werk, tenzij je een overzichtstentoonstelling maakt.
  2. Kies werk dat past in de setting van de expo. De locatie kan een rol spelen in de keuze van de kunstwerken die je wil tonen. In de gangen van een cultureel centrum toon je misschien andere creaties dan in de white box van een galerie.
  3. Hou bij het selecteren van je werk rekening met de ruimtelijke begrenzing van de beschikbare exporuimte. Maar durf de exporuimte ook naar je hand te zetten. Met een tentoonstelling bouw je een sfeer op, maar het is belangrijk er niet óver te gaan. Kies daarom bewust voor eenheid in je presentatie, of juist net niet om zo ritme te creëren. Ritme krijg je door belichting, achtergrondkleuren, wisselende aankledingen... Een exporuimte is vaak een lege doos die continu kan worden getransformeerd. Dit is een luxe die veel kunstenaars zich niet kunnen permitteren. Stel je tentoon in een ruimte met veel storende elementen, probeer dan rust in te brengen door gebruik te maken van uniforme panelen en belichting.
  4. Probeer bij het selecteren van wat je toont op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken. Er bestaan heel wat uiteenlopende manieren om je werk te presenteren. Waarschijnlijk denk je spontaan aan een solotentoonstelling, maar bundel misschien de krachten en ga de uitdaging aan om in een duo- of groepstentoonstelling in dialoog te treden met het werk van andere kunstenaars. Zoek iemand met gelijkaardig of juist contrasterend werk, een kunstenaar die rond dezelfde thema’s werkt, met eenzelfde of net heel verschillend medium, kleurgebruik of vormentaal. Mix media en leg verbanden. Het kan veel interessanter blijken dan je werk in je eigen voorbehouden hoekje van een tentoonstelling te tonen.
  5. Schrik er niet voor terug om advies te vragen. Ook bij groepsexpo’s is het niet slecht een curator te zoeken. Het is namelijk in ieders belang dat je samen zoekt naar een evenwichtige presentatie. Met eenzelfde stem spreken maakt je expositie alleen maar sterker. Tentoonstellen is een andere stiel dan kunst maken.
12.03.2024