Wil je delen wat je maakt? Met geïnteresseerden en, met uitbreiding, de wereld? Dan is Facebook het ideale online platform om naar buiten te komen met je werk. Dit artikel zet je alvast op gang om zoveel mogelijk uit je Facebook-profiel te halen.

Een professioneel account aanmaken?

Een aparte pagina voor je beeldend werk biedt meer functies en mogelijkheden via Meta Business Suite, de marketing- en advertentietool van Facebook:

  • Het opvolgen van je statistieken. Hier kom je alles te weten over je doelgroep. Wat is hun gender, hoe oud zijn ze, waar wonen ze en op welk moment zijn ze actief? Zo kan je jouw toekomstige content daarop afstemmen.
  • Inplannen van content. Via de Meta Business Suite kan je jouw berichten van tevoren inplannen.
  • Adverteer je werk. Overweeg om af en toe te adverteren op Facebook om je bereik te vergroten. Dat hoeft niet met de grootste bedragen, zeker niet als je slim inzet op je doelpubliek. Zo kan je specifieke doelgroepen targeten op basis van interesses, locatie en demografische gegevens, waardoor je je kunst aan de juiste mensen kan laten zien. Hoe je het beste uit je advertentie haalt lees je hier.

Als je een nieuwe pagina aanmaakt, zal het even duren voor die begint te groeien. Deel daarom ook af en toe informatie van je professionele pagina op je persoonlijke pagina. Met enkele gerichte berichten sprokkel je stap per stap likes en volgers als kunstenaar.

Haal alles uit je Facebook-event

Heb je een tentoonstelling in het verschiet? Maak dan gebruik van de event-functie van Facebook. Je kunt er makkelijk alle info bundelen en als je die goed opstelt, kom je ook makkelijker op de radar van onbekenden. Post er regelmatig extra info over de tentoonstelling. Genodigden krijgen op die manier een melding te zien, wat hen attent maakt op wat er binnenkort staat te gebeuren.

Kies de juiste content

Online draait alles rond aantrekkelijke beelden. Hiermee vertellen we je niets nieuws natuurlijk, maar het is wel de kunst om je werk zo goed mogelijk in beeld te brengen. Hoe je de perfecte foto’s neemt van je werk, kom je hier te weten. Haarscherpe beelden van je werk zijn leuk, maar probeer ook verder te denken dan dat. Met de juiste planning en een pakketje aan materiaal kom je al heel ver.

Toon niet alleen het eindresultaat aan je publiek, maar maak je volgers ook deel van het proces dat eraan voorafgaat. Hoe ziet je werkplek eruit? Wat is je favoriete materiaal? Heb je schetsen of voorstudies die je als een sneak peek kan meegeven? Ga door de verschillende stadia, en kijk wat interessant is om met je publiek te delen. Toon je inspiratie, je creatieve proces en de betekenis achter je kunstwerken. Mensen zijn vaak geïnteresseerd in het verhaal en de persoon achter het werk, dus durf los te komen van strakke content. De grootste tip: wees jezelf! Probeer ook de tijd te nemen om te reageren op vragen en berichten van je volgers. Zo creëer je betrokkenheid met je publiek.

Hou ten slotte ook rekening met de formaten die je nodig hebt voor Facebook. Niet ieder beeld kun je gebruiken als omslagfoto, en niet ieder beeld werkt even goed op mobiel als op desktop.

Onthoud dat het opbouwen van online aanwezigheid tijd kost, dus wees geduldig en consistent. Post regelmatig nieuwe inhoud op je pagina en blijf experimenteren. Leer wat werkt voor jouw publiek en pas je strategie daarop aan. Het blijft trial and error, maar hou het vooral leuk voor jezelf.

19.12.2023