Met het project Visite brengen we kinderen en ouderen samen in een tekenspel. Twee generaties leren elkaar al tekenend kennen. Dat zorgde tijdens de voorbije edities voor ongedwongen en verrassende ontmoetingen, waarbij plezier vooropstond. De nieuwe editie komt eraan in oktober 2023!

Een tekenspel!

Tekenen heeft unieke eigenschappen: het laat je anders naar de dingen en de wereld kijken. Bovendien is het een ideaal middel om mensen met elkaar te verbinden. Dat doen we tijdens Visite: we verbinden generaties die vaak heel weinig contact met elkaar hebben. Lagere schoolkinderen en bewoners van een woonzorgcentrum leren elkaar al spelend en tekenend beter kennen.

Video

Voor de eerste keer op Visite

We zochten naar een artistieke manier om het contact tussen twee generaties te versterken. Want uit studies en ervaringen blijkt dat beide partijen, die niet zo veel met elkaar in contact komen, erg graag in elkaars gezelschap vertoeven. Tekenen bleek het ideale middel om die ongedwongen ontmoetingen in de hand te werken.
In 2017 lanceerden we dan ook voor het eerst het tekenspel Visite, ontwikkeld door Laura Willems, dat lagere schoolkinderen en woonzorgcentra samen aan het tekenen zette. En we breiden er in 2018 een tweede editie aan vast.

'Deze dag krijgt vijf sterren.'

Leerling van de Sint-Lodewijksschool, Beitem
Video

Met een nieuw jasje op Visite in 2019

Het spel werd twee edities gespeeld, om dan in een nieuwe vorm te verschijnen in 2019. Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA werkten een prachtig nieuw spel uit in heel mooie, kleurrijke vormgeving.

"In de introductie sprak ik jullie woorden: het gaat niet om winnen, presteren maar om samen een leuke creatieve tijd mee te maken. En dat werd het. Het resultaat was absoluut ondergeschikt aan de beleving, het was heerlijk om zien en mee te maken. Creaties groeiden, schroom verdween... Het is een schat, de formule die jullie aanreikten, een schot in de roos."

Lieve, woon- en leefbegeleidster, Ocura Beringen