Omwille van de huidige situatie en het stijgend aantal coronabesmettingen wordt de expo uitgesteld naar het voorjaar van 2021. 

Open call

In het kader van het Van Eyckjaar lanceerden we in maart een bijzondere open call: schilder jouw versie van het gestolen paneel van het Lam Gods. Maar liefst 300 kunstenaars gingen op die oproep in en maakten een werk op houten paneel én in het originele formaat van het verdwenen paneel. In de stijl van de meester, abstract, in combinatie met collage, inkt of assemblage: alles was mogelijk. 

Een selectie door de Rechtvaardige Jury

Begin september kwam een Rechtvaardige Jury samen. Kunstenaars Gideon Kiefer, Kris Martin en Karen Vermeren, kunstwetenschapper Petja Gekiere en medewerker van de cultuurdienst Elly Dermaut bogen zich grondig over de inzendingen. Ze selecteerden dertig sterke panelen voor deze groepsexpo. 

Een expo met werk van

Florien Allemeersch, Joke Baessens, Peter Bodequin, Ion Chisca, Loes De Gendt, Kelly Durieu, Dominique Ebbeng, Jef Faes, Juno Kerckhof, Gabriëlle Kerkhofs, Vanessa Lagaert, Jo Solange Lambelin, Bert Lezy, Louis Libbrecht, Kürt Maes, Nicole S. Pousset, Kristof Ribus, Jeff Swinnen, Stefan Tackx, Mark Van Crombrugge, Liesbeth Vandenschrieck, Leen Vandierendonck, Karen van Dooren, Anouk Van Hooydonk, Hans Vanneste, Anton Van Steelandt, Mark Verbrugge, Steven Verstuyft, Erna Vollrath en Godelieve Weuts

De expo stond gepland van 7 tot 22 november. Omwille van de huidige situatie en de stijgende cijfers wordt de expo verplaatst naar het voorjaar van 2021. Een exacte datum maken we binnenkort bekend.

Lees hier het reglement van de open call na.

Op Eigen Hout kadert in het Van Eyckjaar. Meer weten over het volledige programma? www.vaneyckwashere.be

 • Kunstenaar en jurylid van 'Op Eigen Hout'

  Kris Martin is gefascineerd door het werk van Jan van Eyck. In zijn oeuvre duiken vaak verwijzingen naar Oude Meesters op. Martin maakt ook deel uit van onze ‘Rechtvaardige Rechters', de jury die 30 werken selecteerde voor de expo ‘Op Eigen Hout’, met Het Lam Gods als inspiratiebron.

 • Zo haal je het beste uit je werk

  Soms zit het net in de kleine dingen: een goeie belichting, de ideale invalshoek, of de beste positie ten opzichte van je werk. Met deze basistips zorg je ervoor dat je werk niet alleen in het echt, maar ook digitaal ten volle tot zijn recht komt.

 • 300 kunstenaars gaan aan de slag

  Maar liefst 300 kunstenaars reageerden op onze open call, en zullen in de zomer hun versie van het ontbrekende paneel van het Lam Gods schilderen. In november kun je de dertig (rechtvaardig) geselecteerde werken van 'Op eigen hout' zelf gaan bewonderen.

 • Dirk Boulanger, Chiara Lammens en Jenny Van Gimst

  Wie deelneemt aan de open call Op eigen hout staat voor een uitdaging: schilderen op een houten paneel. We gingen alvast eens luisteren naar het verhaal van Dirk Boulanger, Chiara Lammens en Jenny Van Gimst, drie doorwinterde paneelschilders. Wat maakt werken op hout voor hen zo bijzonder? 

 • Lies Caeyers over de techniek en vaardigheid van Van Eyck

  Nee, Jan van Eyck heeft het olieverfschilderen niet uitgevonden. Maar door zijn kennis van de voor zijn tijd vooruitstrevende alchemie heeft hij de olieverftechniek wél geoptimaliseerd en makkelijker toepasbaar gemaakt. Lies Caeyers vertelt er graag meer over in het kader van Op eigen hout.

 • Een duik in de geschiedenis met dit 15e-eeuws meesterwerk

  Het Lam Gods heeft door de eeuwen heen mensen gefascineerd en aangetrokken. Nu, 600 jaar later, kunnen we het schilderij in al haar pracht terug bewonderen. De verf van de meester schittert als nooit tevoren nu de vergeelde vernis is weggehaald. 
  In het kader van Op eigen hout vroegen we kunsthistorica Petja Gekiere om ons wat meer te vertellen over het beroemde drieluik.