© Evenbeeld
27.08.2021

Op vrijdag 27 augustus 2021 hield Painting Nights halt bij Stormkop. Tussen de Droogdokken, en met zicht op de maritieme skyline van Antwerpen, schilderden de deelnemers tot de zon onderging.

Nu we eindelijk terug samen konden schilderen, organiseerden we een zomerse Painting Nights. Daarvoor stelden we onze schildersezels op bij Stormkop, een bijzondere plek in een industriële omgeving die maritiem erfgoed ademt.

Stormkop, een creatieve doe- en ontdekkingsplek voor kinderen en jongeren, bevindt zich en een in de Droogdokken van de Antwerpse haven. Tijdens deze artistieke expeditie lieten een kleine groep schilders de ontdekkingsreiziger in zich los. Met Painting Nights #5 gooiden we het anker uit in deze scheepswerf, met zicht op grootse oude schepen en het hypermoderne Havenhuis. Turend naar de haven kregen deze schilders een hele avond de tijd om inspiratie op te doen in open lucht, tot de schemering valt.

Schilder en docent Florien Allemeersch navigeerde de groep doorheen de avond en stond klaar met feedback en goede raad. Ook wij keken mee over de schouder van enkele Painting Night-deelnemers:

Sonia Vande Velde: "Ik ben een urban sketcher en teken graag in stations en andere openbare plaatsen. Maar het hoeft niet altijd buiten te zijn. Zo teken ik ook thuis, daar is het rustiger. Dan kan ik ook trager en meer uitgebreid schilderen of tekenen. Het is niet de eerste keer dat ik in een haven teken. Zo was ik eerder al eens in de haven van Oostende. Samen met een groep urban sketchers hebben we toen op de dijk geschilderd en getekend. Deze avond focus ik me op de boot die hier aangemeerd ligt. Ik ben de compositie aan het afwerken met een detail van planten die rond de boot te zien zijn. Dat wordt de finishing touch van mijn werk."

© Evenbeeld

Thomas Roukens: "Tegenwoordig schilder ik vooral thuis, door corona. Ik heb wel een paar jaar ‘s avonds in de academie in Anderlecht les gevolgd. Het is de eerste keer dat ik in een haven schilder. Daarvoor ging ik niet verder dan mijn tuin. (lacht) Ik neem mijn schildergerief wel altijd mee op vakantie, maar het komt er dan uiteindelijk nooit van. Vanavond ben ik hier samen met mijn dochter, zo kunnen we samen werken. Vooral de lucht krijgt deze avond alle aandacht, ik ben benieuwd hoe die zal veranderen terwijl de uren voorbijglijden."

© Evenbeeld

Federica Falzetti: "Normally I work at home. Last winter I started painting and drawing, but during the summer I didn't do anything, so this event is a nice way to pick it up again. It’s the second time I paint outside. The first time was in Middelheim Park in Merksem, where I sketched a statue. Here at Stormkop there is a very nice and interesting light, it's changing all the time. I’m now trying to understand all the details in the landscape. You have all these shades of grey and different sizes and measures. But I think that the sky will probably the most challenging part to paint."

© Evenbeeld

Marc Tellez: "Federica stelde voor om samen naar Painting Nights te komen. Ik had geen verwachtingen over wat de avond zou brengen, maar ik ben erg verrast door de bijzondere locatie bij de Antwerpse Droogdokken. Het liefst teken ik stripfiguren, schetsen en kleine tekeningen, waarbij ik altijd vanuit mijn eigen fantasie werk. Ik heb me hier bij Stormkop gefocust op kleine elementen die ik zie in het landschap en die samengevoegd in één werk. Wat bloemen, wat windmolens... Ik vind het moeilijk om dingen na te tekenen, dat kom ik hier oefenen. Normaal verzin ik iets, hier baseer ik me op wat ik zie. Dat is voor mij de uitdaging van de avond."

© Evenbeeld

Marie Lehericey: "I normally start painting from pictures, at home. These pictures are mostly landscapes, because I find faces very difficult to paint. It’s the first time I work outside. I focused on this construction they made here on the Stormkop-site, a wooden cabin that looks like a boat. I focused on the details, the wood and the old orange safety swimming ring. The perspective will be the hardest part, I think. As a little kid, I learned to work with oil paint. I found that very easy. If you make a mistake, you can just add more colour. I picked up drawing when I went to university, it's easier, you don't need much material. I've been trying since then to start painting again. It’s not always easy to combine with studies and a job. So this event is a nice occasion to just do it!"

© Evenbeeld

Katrien Liefsoens: "Sinds een paar jaar volg ik lessen aan de academie, maar ik heb heel lang niet geschilderd en getekend. Ik ben op mijn vijftigste in het onderwijs gaan werken, dus had weinig tijd. Maar ik wil het graag terug wat oppikken. Ik werk normaal gezien meer grafisch en illustratief, daar geef ik ook les in. Schilderen naar werkelijkheid doe ik dus eigenlijk niet. De grootste uitdaging van deze avond voor mij is om de wolken en het veranderende licht te vast te leggen."

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld