© Evenbeeld
27.08.2021

Op vrijdag 27 augustus 2021 hield Painting Nights halt bij Stormkop. Tussen de Droogdokken, en met zicht op de maritieme skyline van Antwerpen, schilderden de deelnemers tot de zon onderging.

Nu we eindelijk terug samen konden schilderen, organiseerden we een zomerse Painting Nights. Daarvoor stelden we onze schildersezels op bij Stormkop, een bijzondere plek in een industriële omgeving die maritiem erfgoed ademt.

Stormkop, een creatieve doe- en ontdekkingsplek voor kinderen en jongeren, bevindt zich in de Droogdokken van de Antwerpse haven. Tijdens deze artistieke expeditie lieten een kleine groep schilders de ontdekkingsreiziger in zich los. Met Painting Nights #5 gooiden we het anker uit in deze scheepswerf, met zicht op grootse oude schepen en het hypermoderne Havenhuis. Turend naar de haven kregen deze schilders een hele avond de tijd om inspiratie op te doen in open lucht, tot de schemering valt.

Schilder en docent Florien Allemeersch navigeerde de groep doorheen de avond en stond klaar met feedback en goede raad. Ook wij keken mee over de schouder van enkele Painting Nights-deelnemers:

Sonia Vande Velde: "Ik ben een urban sketcher en teken graag in stations en andere openbare plaatsen. Maar het hoeft niet altijd buiten te zijn. Zo teken ik ook thuis, daar is het rustiger. Dan kan ik ook trager en meer uitgebreid schilderen of tekenen. Het is niet de eerste keer dat ik in een haven teken. Zo was ik eerder al eens in de haven van Oostende. Samen met een groep urban sketchers hebben we toen op de dijk geschilderd en getekend. Deze avond focus ik me op de boot die hier aangemeerd ligt. Ik ben de compositie aan het afwerken met een detail van planten die rond de boot te zien zijn. Dat wordt de finishing touch van mijn werk."

© Evenbeeld

Thomas Roukens: "Tegenwoordig schilder ik vooral thuis, door corona. Ik heb wel een paar jaar ‘s avonds in de academie in Anderlecht les gevolgd. Het is de eerste keer dat ik in een haven schilder. Daarvoor ging ik niet verder dan mijn tuin. (lacht) Ik neem mijn schildergerief wel altijd mee op vakantie, maar het komt er dan uiteindelijk nooit van. Vanavond ben ik hier samen met mijn dochter, zo kunnen we samen werken. Vooral de lucht krijgt deze avond alle aandacht, ik ben benieuwd hoe die zal veranderen terwijl de uren voorbijglijden."

© Evenbeeld

Federica Falzetti: "Normaal gesproken werk ik thuis. Afgelopen winter ben ik begonnen met schilderen en tekenen, maar in de zomer heb ik niets gedaan, dus dit evenement is een mooie manier om het weer op te pikken. Het is de tweede keer dat ik buiten schilder. De eerste keer was in het Middelheimpark in Merksem, waar ik een standbeeld schetste. Hier bij Stormkop is er een heel mooi en interessant licht, dat voortdurend verandert. Ik probeer nu alle details in het landschap te begrijpen. Ik denk dat de lucht waarschijnlijk het meest uitdagende deel zal zijn om te schilderen."

© Evenbeeld

Marc Tellez: "Federica stelde voor om samen naar Painting Nights te komen. Ik had geen verwachtingen over wat de avond zou brengen, maar ik ben erg verrast door de bijzondere locatie bij de Antwerpse Droogdokken. Het liefst teken ik stripfiguren, schetsen en kleine tekeningen, waarbij ik altijd vanuit mijn eigen fantasie werk. Ik heb me hier bij Stormkop gefocust op kleine elementen die ik zie in het landschap en die samengevoegd in één werk. Wat bloemen, wat windmolens... Ik vind het moeilijk om dingen na te tekenen, dat kom ik hier oefenen. Normaal verzin ik iets, hier baseer ik me op wat ik zie. Dat is voor mij de uitdaging van de avond."

© Evenbeeld

Marie Lehericey: "Normaal gesproken begin ik met schilderen aan de hand van foto's, thuis. Deze foto's zijn meestal landschappen, omdat ik gezichten erg moeilijk vind om te schilderen. Het is de eerste keer dat ik buiten werk. Ik heb me gericht op deze constructie die ze hier op het Stormkop-terrein hebben gemaakt: een houten hut die op een boot lijkt. Ik heb me geconcentreerd op de details, het hout en de oude oranje veiligheidszwemring. Het perspectief zal het moeilijkste deel zijn, denk ik. Als klein kind heb ik leren werken met olieverf. Ik vond dat heel gemakkelijk. Als je een fout maakt, kun je gewoon meer kleur toevoegen. Ik heb tekenen terug opgepikt toen ik naar de universiteit ging. Sindsdien probeer ik weer meer te gaan schilderen. Het is niet altijd makkelijk te combineren met een studie en een baan. Dus dit evenement is een mooie gelegenheid om het gewoon te doen!"

© Evenbeeld

Katrien Liefsoens: "Sinds een paar jaar volg ik lessen aan de academie, maar ik heb heel lang niet geschilderd en getekend. Ik ben op mijn vijftigste in het onderwijs gaan werken, dus had weinig tijd. Maar ik wil het graag terug wat oppikken. Ik werk normaal gezien meer grafisch en illustratief, daar geef ik ook les in. Schilderen naar werkelijkheid doe ik dus eigenlijk niet. De grootste uitdaging van deze avond voor mij is om de wolken en het veranderende licht te vast te leggen."

© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld
© Evenbeeld