Een website is een essentieel hulpmiddel voor beeldend kunstenaars om hun werk te tonen, een breder publiek te bereiken en kunst te verkopen. Bij het bouwen van een website komt echter heel wat kijken. In dit artikel delen we 10 belangrijke tips die je helpen bij het maken van een website.

1. Definieer je doelgroep

Voor je begint met het bouwen van je website, is het van cruciaal belang om je doelgroep te definiëren. Wie wil je bereiken met je kunst? Richt je je op galeries, verzamelaars, potentiële klanten of misschien andere kunstenaars? Door je doelgroep te begrijpen, kun je je website ontwerpen op een manier die aanspreekt en aantrekt.

2. Kies een gebruiksvriendelijk platform

Er zijn verschillende platforms beschikbaar die het gemakkelijk maken om een website te maken zonder uitgebreide technische kennis. WordPress, Squarespace en Wix zijn populaire opties die intuïtieve interfaces en sjablonen bieden om je te helpen bij het maken van een professionele website. Doe wat onderzoek en kies het platform dat het beste past bij jouw behoeften en budget.

3. Claim je domeinnaam

Een unieke domeinnaam claimen is een belangrijke stap bij de bouw van je website. Een domeinnaam die je naam of je artistieke merk bevat, versterkt je professionele imago. Controleer de beschikbaarheid van je gewenste domeinnaam en registreer die bij een betrouwbare registratiedienst zoals Domain.com, Google Domains of Godaddy. Vaak bieden platformen als Wordpress, Squarespace en Wix ook de mogelijkheid aan om rechtstreeks een domeinnaam te registreren bij het bouwen van je website.

4. Toon je kunstwerken op een aantrekkelijke manier

De presentatie van je kunstwerken is natuurlijk het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat je website een mooi en overzichtelijk ontwerp heeft dat de focus legt op je kunst. Gebruik foto’s in hoge resolutie die je werk nauwkeurig weergeven en voeg beschrijvingen toe die de inspiratie, technieken en betekenis van elk kunstwerk benadrukken.

5. Creëer een boeiende 'Over mij'-pagina

Naast het tonen van je kunstwerken, willen bezoekers ook meer over jou als kunstenaar te weten komen. Maak een boeiende 'Over mij'-pagina waarin je jouw artistieke visie, achtergrond, ervaring en inspiratie deelt. Dit helpt een persoonlijke band te creëren tussen jou en je publiek en kan potentiële kopers aanspreken. Vergeet niet om contactgegevens te delen, zo kunnen geïnteresseerden je makkelijk bereiken.

6. Implementeer e-commerce

Als je van plan bent om je kunst, boeken of andere zaken te verkopen via je website, kan je een e-commercefunctionaliteit integreren. Platformen als Squarespace, Sellfy of Shopify maken het mogelijk om op een eenvoudige manier je kunst te verkopen via je eigen website. Voeg gedetailleerde productbeschrijvingen, prijzen en verzendinformatie toe om potentiële klanten te helpen bij het nemen van een beslissing. Let op, als je kunst wil verkopen heb je een ondernemingsnummer nodig. Meer daarover lees je hier.

7. Optimaliseer voor zoekmachines

Om je website vindbaar te maken voor bezoekers, is het belangrijk om zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen. Gebruik relevante zoekwoorden in je paginatitels, meta-beschrijvingen en inhoud van je website. Zorg er ook voor dat je afbeeldingen correct zijn geoptimaliseerd met alt-teksten. Dat is de tekst die je aan een afbeelding toevoegt en dus ook in SEO wordt meegenomen. Je kan ook overwegen om een blogsectie toe te voegen aan je website waarin je regelmatig waardevolle inhoud deelt die gerelateerd is aan je kunst. Op deze manier zal je website sneller aanbevolen worden door zoekmachines als Google.

8. Maak je website responsief

Steeds meer mensen gebruiken smartphones en tablets om websites te bezoeken. Zorg ervoor dat je website responsief is, wat betekent dat die zich aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Dit zorgt voor een positieve gebruikerservaring, ongeacht hoe je publiek je website bezoekt.

9. Onderhoud en vernieuw je website

Een succesvolle website is niet alleen een kwestie van bouwen, maar ook van voortdurend onderhouden en vernieuwen. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe kunstwerken toevoegt, evenementen aankondigt, blogberichten publiceert of andere relevante updates deelt. Dit toont aan dat je actief bent en helpt je publiek betrokken te blijven. Zorg er ook voor dat je contactinformatie altijd up-to-date is, zodat geïnteresseerden gemakkelijk met je in contact kunnen komen.

10. Link op je website door naar andere platformen

Zorg dat bezoekers op een makkelijke manier de weg vinden naar andere online platformen waar je actief op bent. Zo kan je mensen toeleiden naar je Instagram of Facebookpagina, je profiel op Beeld.be of zelfs naar een Patreon-pagina.

09.02.2024