Illustratie: Telma Lannoo

Beeld is het handige digitale platform van Kunstwerkt waar je als kunstenaar op een eenvoudige manier je beeldend werk kan voorstellen en open calls vindt. Hoe haal je alles uit je profiel? Deze 5 tips zetten je op weg.

1. Let’s get personal

Laat ons starten met een logische tip: zorg dat je profiel volledig en up-to-date is. Dat zorgt ervoor dat anderen jou sneller leren kennen en meteen de juiste info krijgen. Een profielfoto zorgt voor een eerste kennismaking met de persoon achter het werk. Vergeet daarnaast je woonplaats niet in te vullen. Zo kunnen organisatoren ontdekken welke kunstenaars er in hun regio aan de slag zijn. Voeg je e-mailadres toe en zorg dat je bereikbaar bent voor organisatoren en andere kunstenaars.

Bij je profiel kan je ook je website, Instagram- en/of Facebook-pagina toevoegen. Zo verwijs je geïnteresseerde bezoekers door naar je voorstudies, een blik achter de schermen of een website met volledig overzicht van je werk. Door je favoriete technieken mee te geven, krijg je een gepersonaliseerd overzicht van werken te zien dat aansluit bij jouw interesse. En je geboortejaar? Dat is voor ons belangrijke informatie om het platform blijvend bij te schaven.

2. Kill your darlings

We zien graag wat je maakt. Zorg daarom dat het in één oogopslag duidelijk is waarmee je bezig bent. Het motto dat je kan helpen bij het selecteren van je werk? Less is more.
Denk na over welk verhaal je wil vertellen. Wil je een variatie aan werken tonen? Of liever gericht een bepaalde reeks in de kijker zetten? Dat bepaal je zelf, zorg er alleen voor dat het geen kakofonie wordt. Wist je dat je ook werken kan verbergen? Zo kan je regelmatig de werken die je toont wisselen, zonder ze te verwijderen. Wil je een werk even liever niet tonen? Dan hoef je het niet te verwijderen. Onder het item Veelgestelde vragen lees je hoe je werk op je profiel (tijdelijk) verborgen zet voor bezoekers.

3. Je bio

Een beeld vertelt meer dan duizend woorden. Maar om toch het tegendeel te bewijzen: geïnteresseerde bezoekers hechten wel degelijk waarde aan een tekst. Denk goed na over je biografie op Beeld. Je kan naast je korte bio ook een uitgebreidere tekst toevoegen, waarin je nog extra informatie kan opnemen. Daaraan kan je een opsomming van e belangrijkste expo’s of opleidingen toevoegen. Wil je meer weten over hoe je een perfecte bio en artist statement schrijft? Lees het hier.

4. Breng je werk goed in beeld

Je wil natuurlijk je werk zo goed mogelijk tonen aan de buitenwereld. Daarom is het van enorm belang om goede foto’s te maken van je kunstwerken. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die fotograaf is en jou hierbij wil en kan helpen. Je kan ook kiezen om zelf je werk te fotograferen. Moeilijk is het niet, maar er zijn wel wat zaken waar je rekening mee houdt. In dit artikel geven we je een heleboel tips over hoe je jouw werk fotografeert.

5. Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je regelmatig inspirerende info ontvangen, op de hoogte blijven van nieuwe open calls of een fijne selectie beelden ontdekken die curatoren opvielen?
Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

12.03.2024