TikTok stond bij de start bekend als een medium voor korte filmpjes en challenges, maar het is ook een plek waar je een schat aan inspirerende informatie vindt. Ook voor kunstenaars biedt het platform heel wat kansen.

TikTok heeft op korte tijd de manier waarop we met social media omgaan grondig veranderd. Het algoritme van TikTok is ontworpen om gebruikers content te tonen op basis van hun voorkeuren en interesses. Dat betekent dat zelfs relatief onbekende beeldend kunstenaars de kans hebben om viraal te gaan en hun werk aan een breed publiek te tonen. Het delen van unieke, creatieve en boeiende content kan leiden tot een aanzienlijke groei in volgers en bekendheid. In dit artikel kom je te weten hoe je als kunstenaar TikTok kan gebruiken bij het presenteren van je werk, het uitbouwen van een community en het ontdekken van nieuwe kansen.

Maak boeiende en korte video's

TikTok staat bekend om zijn korte videoformaat, dus het is belangrijk om je boodschap beknopt en visueel interessant te maken. Maak gebruik van time lapse-video's om het creatieve proces van je kunstwerken te tonen, gebruik speciale effecten en filters om je werk te accentueren en experimenteer met verschillende videostijlen om je eigen unieke artistieke identiteit te creëren. Je kan vanop je smartphone al heel snel een leuke video monteren. Heb je hier hulp bij nodig, op YouTube staan heel wat uitgebreide tutorials die jou helpen bij het creëren van leuke video's.

Toon het creatieve proces en geef inzicht

Op TikTok kan je je volgers een inkijk geven bij het maakproces van je werk. Neem je publiek mee door stapsgewijs te tonen hoe jij te werk gaat, bespreek de materialen en technieken die je gebruikt en geef toegang tot je inspiratiebronnen. Zo bouw je een diepere band op met je volgers en leren zij jou als kunstenaar nog beter kennen.

Maak educatieve content

Naast het delen van je eigen kunstwerken, kun je educatieve content creëren om anderen te inspireren. Geef tutorials over bepaalde technieken, deel tips en beantwoord vragen van je volgers en gebruik dit om je eigen kunst onder de aandacht te brengen.

Neem deel aan trends en challenges

TikTok staat bekend om zijn uitdagingen en trends waarbij gebruikers deelnemen aan specifieke hashtags. Als kunstenaar kun je deelnemen aan relevante uitdagingen en trends door er je eigen artistieke draai aan te geven. Dit vergroot dan weer de kans om viraal te gaan, wat je kan helpen een bredere en gevarieerde groep mensen te bereiken.

Interactie en betrokkenheid

Breng het sociale terug in sociale media. TikTok is er niet alleen om eenzijdig filmpjes te delen, maar gaat over het creëren van interactie en het uitbouwen van een gemeenschap. Neem de tijd om te reageren op opmerkingen van je volgers, bedank ze voor hun steun en beantwoord eventuele vragen die ze hebben in een nieuwe video. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en kan resulteren in langdurige relaties met je volgers.

Vind je niche

Het is natuurlijk makkelijk om mee te surfen op de bestaande trends en als je nog maar pas begint met content te maken voor TikTok is dat ook helemaal niet erg. Maar probeer je eigen stijl en niche te vinden. Maak content die jou uniek maakt en waarmee je je onderscheidt van andere beeldende kunstenaars op dit medium.

Gebruik relevante hashtags en ondertitels

Maak gebruik van relevante hashtags die passen bij je stijl, techniek of thema om je zichtbaarheid te vergroten en je content te laten ontdekken door een bredere doelgroep. Je kan ook een hashtag koppelen aan je naam om al je content makkelijk te bundelen. Daarnaast kunnen ondertitels je de mogelijkheid bieden om context te geven aan je kunstwerken, verhalen te delen of betekenis toe te voegen aan je video's.

13.12.2023