Een merkwaardig, wonderlijk beeld siert de cover van Kunstletters #021: 'Applausibel' van Sven Boel vraagt je vriendelijk om medewerking én speelt met je verwachtingen. Sven maakt in zijn werk slingerbewegingen, gaat heen-en weer tussen verschillende vormen, disciplines en media. Goed voor een bonte verzameling van verschillende perspectieven.

Sven: ‘Applausibel' is een mechanische sculptuur die de beweging suggereert van klappen in de handen. De titel is een samenvoeging van twee woorden: applaus en plausibel. Applaus is een non-verbaal communicatiemiddel. Het is een aangeleerd ritueel, waarbij wij het initiatief moeten nemen. Wanneer start een applaus? Krijgt een genodigde, een actie wel een applaus? Applaus is mogelijk, maar niet gegarandeerd.

In coronajaar 2020 fietste ik van mijn atelier in de Gentse binnenstad huiswaarts. Ik zat nog maar net op de fiets, toen rondom mij een applaus uitbrak. Dat was een heel vreemd gevoel. De mensen applaudisseerden uiteraard niet voor mij, maar voor al de mensen uit de zorgsector die de epidemie bekampten. Maar applaus alleen zou niet de oplossing zijn. Applaus kreeg daardoor een dubbel gevoel, het werd in die context een holle ruimte.'

Sven: ‘Applausibel’ is gemaakt met gevonden voorwerpen: een verkeersbord, onderdelen van een fiets, een naaimachine en afgietsels van handen. Handen die de indruk geven in elkaar te slaan. Er zijn gipsen en siliconen handen. Soms laat ik mensen handen kiezen. Ik plaats die op het werk en activeer dat door een duw op de pedaal. De beweging start. Zijn er twee gipsen handen gekozen, dan: Pats! De handen springen kapot. Vingers van gips vliegen in het rond. Stukken van de handen vallen op de grond. Geen applaus.

Ik zie mijn werk als een geheel aan communicerende vormen. Elk werk zorgt voor beweging, in zichzelf en naar andere nieuwe én oude werken toe. Ik zie al mijn acties als personages binnen een gesprek. Het is een bonte verzameling van verschillende perspectieven. Zo maak ik slingerbewegingen, ga ik heen-en weer tussen verschillende vormen, disciplines en media. Het fysieke beeld maken is als een sportief gevecht, met wederzijdse eerbied. En aanvaarding: als het beeld wint geef ik mezelf gewonnen. Dat heb ik graag, sportiviteit.'

Sven Boel

°1985

° Heeft een atelier in Gent.

° Manipuleert materie en vorm om zo de taal die hij dagelijks hoort te begrijpen en te plaatsen.

Foto’s: Sahar Khosravi