Meer dan 40 kunstenaars op 15 locaties: tijdens de 15e editie van Kunstzomer Leiestreek valt heel wat te beleven. Bert Vanwynsberghe is één van de deelnemers. Hij laat je kennismaken met het M.A.A.M, tegelijk een museum en een conceptueel werk.

Alberto en Anonimo Monte Dei Vini zijn conceptuele kunstenaars uit Kortrijk en een creatie van Bert Vanwynsberghe. Ze hebben hun eigen museum opgericht: het M.A.A.M (Museum van Alberto en Anonimo Monte Dei Vini). Je vindt dit museum ‘ergens’ in Kortrijk, op een geheime plaats. Bert werkt in opdracht van het M.A.A.M en voert met zijn praktische kennis en knowhow de concepten uit.

Bert: ‘Het M.A.A.M is een museum voor actuele kunst. Groter dan Centre Pompidou en gelegen in een groen domein waar er respect is voor alle vormen van biodiversiteit. Je kan erin geloven of niet. De fantasiewereld is groter dan de werkelijkheid. Het M.A.A.M is voor mij een broedplaats van ideeën en een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Bert: 'Voor mij komt het erop aan om het indrukwekkende uit gewone dingen te halen. Je hoeft niet ver te zoeken, je vindt zelfs alles om te creëren in eigen huis. Het geheim is om niets vanzelfsprekend te vinden. Zo kan je met spiegels uit je badkamer, gras uit je tuin en eieren uit je koelkast iets maken. Mix deze ingrediënten en je krijgt een weide van 20 bij 20 meter, met spiegels van 4 meter hoog, waarin spiegeleieren van ongeveer 5 meter doorsnee liggen. Stel je voor dat je door die weide loopt. Je kan oneindig ver spiegeleieren zien en oneindig ver jezelf. Je kan op de eieren liggen, onder een fleece dekentje met een print van spek erop. Eenmaal je erin slaagt de vanzelfsprekendheid van de dingen rondom je te doorzien, kan je een simpel spiegelei ervaren als een spiritueel en inspirerend werk.’

Bert Vanwynsberghe stelt tentoon tijdens Kunstzomer Leiestreek in Roeselare, tussen 19 augustus en 3 september.

Bert Vanwynsberghe

° 1973

Heeft een atelier in Kortrijk.

Bedenkt en voert kunstprojecten uit in opdracht van het M.A.A.M.