Illustratie: Kiki

Voor Discover monthly vragen we je maandelijks een lijntekening te sturen in een bepaald thema. Wil je graag meetekenen, maar worstel je met die lijntekeningen? Hier verzamelden we enkele tips én inspirerend werk.

Wat bedoelen we met een lijntekening?

Volgens de definitie is een lijntekening een illustratie die bestaat uit rechte of gebogen lijnen. Er komen meestal geen arceringen aan te pas, geen schaduw en vaak ook één kleur (monochroom). Lijntekeningen benadrukken vaak een vorm en omtrek, eerder dan schaduw en textuur. En toch is er zo veel mogelijk wanneer je enkel in lijnen tekent. Want die lijnen verbinden niet gewoon punt A met punt B. Ze kunnen ook tweedimensionaal, driedimensionaal, abstract of beschrijvend zijn. Ze kunnen dik of dun zijn: licht en schetsmatig, of dik en weloverwogen. Lijntekeningen zijn vaak een krachtige manier om iets uit te drukken.

Illustratie: Lucinda Rogers

Onze tip?

Het belangrijkste is gewoon beginnen. Begin te tekenen. Of beter nog: begin obsessief te tekenen. Start met eenvoudige dingen, zoals een hangende bloem in je achtertuin die je een bepaald gevoel gaf. Teken vaak. Het kost tijd om betere lijntekeningen te leren maken, net als bij elke andere vaardigheid. Hoe meer tijd je doorbrengt met pen en papier, hoe meer vertrouwen je krijgt en hoe beter je techniek wordt.

Illustratie: Marina Gonzalez Eme

Fijne opdracht om te beginnen

Teken een voorwerp, plaats of uitzicht zonder naar je papier te kijken. Maak je geen zorgen over realistisch of precies tekenen - het doel van deze oefening is om je ogen, hersenen en hand met elkaar te verbinden.

Illustratie: Lucinda Rogers
Illustratie: Lucinda Rogers
Illustratie: Lucinda Rogers

De tekeningen in dit bericht zijn van

Lucinda Rogers
Elizabeth Graeber
Marina González Eme
Kiki

Meer tekeninspiratie nodig?

Hier op onze Instagrampagina vind je een heleboel tekenopdrachten die we deelden tijdens A paper / a day.

Illustratie: Elisabeth Graeber
Auteur
Sahar Khosravi