Arthurs Herbarium, Bont kroonkruid, Coronilla varia, mixed media.

Kathleen Ramboer zet de natuur graag centraal in haar werk. Vaak gaat ze thematisch te werk en vertrekt daarbij vooral vanuit fotografie. Dat combineert ze met tekenen, schilderen en grafiek. Toen Kathleen een herbarium in haar bezit kreeg, vormde dat de aanleiding voor een knap project waarmee ze de aandacht op het belang van biodiversiteit vestigt.

Een indrukwekkende collectie gedroogde planten, bewaard en goed geïnventariseerd, een werk van veertig jaar: toen Kathleen Ramboer dat herbarium in haar bezit kreeg, voelde het als een groot geschenk. Arthur, de inmiddels gestorven eigenaar en Kathleens man trokken er samen geregeld op uit om wilde, inheemse planten te determineren en te inventariseren.

Kathleen: ‘Ik werd onmiddellijk getroffen door de schoonheid en de fragiliteit van het herbarium. Niet alle planten hadden de tand des tijds overleefd. Sommige exemplaren waren helemaal verpulverd. Maar gelukkig waren er ook erg mooi bewaarde planten en bloemen bij. De tape waarmee ze op het papier waren bevestigd, was doorheen de jaren vergeeld. Maar dat geeft voor mij nog meer poëzie aan de broosheid. Ook het etiket met daarop de gegevens als naam, vindplaats, jaartal is knap.

Afhankelijk van de broosheid fotografeerde ik de planten of scande ze in. Dat was best veel werk. Alle schaduwen verwijderde ik met Photoshop en ik bewerkte de beelden verder in een digitale montage. Het resultaat zijn twee reeksen met een eigen karakter.'

Foto uit het origineel herbarium van Arthur Suys. Bont kroonkruid, Coronilla varia.

Kathleen: 'Voor de ene reeks gebruikte ik covers van oude boeken als achtergrond voor de herbariumplant. Ik vervolledigde het beeld met een kleinere digitale tekening of detail. De oude boeken versterken het gevoel van vergankelijkheid en broosheid. Bij de andere reeks zijn de getekende elementen duidelijker aanwezig. Ik plaatste de planten in een context, door ze bijvoorbeeld in een vaasje te zetten. Die werken zijn kleurrijker en speelser.

Ik ben het project gestart vanuit bewondering, vanuit een gevoel van schoonheid. Gaandeweg ging ik me meer verdiepen in biodiversiteit en de problematiek daarrond. Zou het niet verschrikkelijk zijn dat de planten uit het herbarium hier in de toekomst niet meer groeien?’

Arthurs Herbarium, Stijve naaldvaren, Polystichum aculeatum, mixed media.
Arthurs Herbarium, Moerascypres
Arthurs Herbarium, Amerikaanse Japanse broodboom, mixed media.

Kathleen Ramboer stelt tentoon:
Arthurs herbarium. In Het Objectief, Oude Houlei 144, Gent. Van 9 tot en met 19 augustus 2023.
Qui peut dire où vont les fleurs? (groepsexpo). In Le Studio, Plaine-et-Vallées (FR.). Van 14 juli tot en met 30 augustus 2023.

Foto: Annemie Ramboer

Kathleen Ramboer

°1953
Heeft een atelier in Gent.
Is mixed-mediakunstenaar en fotograaf.

Auteur
Marie Vingerhoets