Buizen, buizen, buizen. Wie het werk van kunstenaar Bart Spitaels al zag, herkent zijn hand snel. Of ze nu opduiken op muren, of ingekaderd in klein formaat, zijn sterke beeldtaal neemt je mee in zijn eigen geconstrueerde, onfunctionele architectuur. Op zaterdag 17 december zet hij zijn voorliefde voor schilderen in als docent op Painting Nights #8. Hoog tijd om met hem in gesprek te gaan.

Ooit begon hij met het uittekenen van droomhuizen, simpelweg omdat hij er even geen bezat. Zijn schetsboekje vulde zich met verschillende onbestaande constructies, dat hem onbedoeld meenam op een zoektocht naar de basisvorm van een huis. “Ik was hierbij vooral gefascineerd door schouwen, en langzamerhand rolde ik in dat industriële aspect. Ondertussen werk ik al even in dezelfde stijl, maar het blijft me bezighouden. Zo blijf ik variaties vinden en blijf ik schaven aan de tekeningen die ik maak. Net die herhaling vind ik zo interessant. Daarom ook dat ik vaak in een veelvoud ga tekenen en mijn tekeningen niet ga bewerken met de computer, hoe klein die aanpassing ook is die ik wil uittesten.”

Je hebt net de locatie bezocht. Wat vind je ervan?
Bart: “Het is een knappe locatie. Ik had geen idee dat dit ook deel uitmaakte van De Centrale, en zo te vinden is in hartje Gent. Mij spreekt vooral de vormentaal aan van zo’n plek. Die ontstaat heel functioneel, als oplossing op een technisch vraagstuk. Hoe die buizen lopen, hoe een trechtertje bevestigd wordt... die staan er niet zomaar. Daarom vind ik de industrie zo interessant. In het begin wisten ze ook niet goed welke vormgeving ze daaraan moesten geven, waardoor er dan bijvoorbeeld gekke kanteeltjes gezet werden op schouwen. Zo'n details neem ik dan wel graag mee in mijn werk.”

Schilder je zelf vaak op locatie?
Bart: “Er zijn al vaak projecten mijn pad gekruist waarvoor ik mijn atelier moest verlaten. De ene keer zijn die van kortere duur wanneer ik een muurschildering moet maken, een andere keer moet ga ik op onderzoek uit voor een project. Zo doorkruiste ik een tijd terug Machelen-aan-de-Leie om er korte schetsen te maken van verschillende vlasroterijen. Die elementen verwerkte ik vervolgens in een reeks waarin ik een soort nieuwe architectuur had gecreëerd. Ik neem vooral veel foto’s als ik onderweg ben, zeker als je al lang onderweg bent naar één specifiek punt, dan kan de goesting om veel te schetsen al wat verder te zoeken zijn (lacht). Vervolgens verwerk ik mijn impressies dan in mijn atelier, en ga ermee aan de slag."

Wat is je ultieme tip voor een avond als Painting Nights?
Bart: "Als je op locatie schildert, word dan vooral eerst stil en laat de omgeving op je inwerken. De ruimte draagt altijd als vanzelf indrukken en ideeën aan, je hoeft je er enkel voor open te stellen."


Ontdek hier werk van Bart

Op zaterdag 17 december is Bart Spitaels docent van dienst op Painting Nights #8 in De Centrale (Gent). In de voormalige Turbinezaal, omringd door buizencomplexen en generatoren kijkt hij mee over je schouder om je bij te sturen waar nodig.
Info & tickets