© Chartlotte Dumortier

31 dagen lang kon je met A paper / a day dagelijks meetekenen met een zevenkoppig tekenteam. In de maand oktober voorzagen deze tekencoaches, elk op hun manier en in hun typerende stijl, de nodige inspiratie om zo veel mogelijk mensen aan het tekenen te zetten. Een maand vol creativiteit delen we hieronder in zeven geestige highlights.

In oktober kon je dagelijks meetekenen op de uitdagingen van Charlotte Dumortier, Ivonné Gargano, Jango Jim, Azam Masoumzadeh, Gijs Vanhee, Lukas Verstraete & Celina Vleugels. Met inspiratie in de vorm van odes aan hun favoriete kunstenaars, tekenopdrachten en sneak peeks in hun eigen artistieke praktijk enthousiasmeerden ze creatievelingen om hun potloden (opnieuw) te slijpen en de resultaten te delen met de hashtag #apaperaday22.
Hieronder nemen we je doorheen zeven verschillende opdrachten mee doorheen een maand vol creativiteit!

HET ZELFPORTRET IVONNE GARGANO

“Je hebt je ogen niet nodig om te kijken. Je hebt je ogen niet nodig om te tekenen.”

Op dag vier luidde de uitdaging van Ivonné Gargano als volgt: teken een zelfportret, maar dan wel eentje met je ogen dicht. Klaar en duidelijk. Dat leverde veel ongedwongen krabbels op, zélfs in ons team.

Zij raakten alvast geïnspireerd...

DE VAKKENVULLER VAN LUKAS VERSTRAETE

Een uitgebreidere opdracht voor het weekend: ‘De vakkenvuller’ van Lukas Verstraete met bijhorende instructies:

1. Deel je blad op in een willekeurig aantal vakken.
2. Kies een thema.
3. Teken een variatie op dit thema in elk vak.
4. Varieer hierbij in vorm, kleur, materiaal, techniek,...
5. Combineer waarneming met je eigen verbeelding.
6. De hoeveelheid vakken stimuleren je om te blijven nadenken over het thema.
7. Inspiratie nodig? Kijk rond, probeer, faal, leer, denk na én laat je inspireren door deze artiesten in het rijtje. En bovenal: heb vertrouwen. Het komt goed!

SPELEN MET GROOTTES

Op dag 20 van #apaperaday22 nodigt Charlotte Dumortier je uit om te spelen met groottes. "Maak de personages superklein, of de voorwerpen erbij net gigantisch. Dit maakt je tekening surrealistischer, grappiger of krachtiger. Verras jezelf en het publiek :). Ik gebruikte dit veel in mijn laatste boek (How Many Ways Can You Cook An Egg), het maakte de recepten volgens mij speelser.”

DE ZONDAGSE KOFFIEVLEKKEN VAN GIJS VANHEE

Koffie zorgt (niet altijd, maar wel vaak) voor koffievlekken. Maar morsen is pas morsen als je het afdroogt, toch? Gijs Vanhee deed dit soort spelletjes vroeger nog met koffievlekken, maar gaat sinds kort ook experimenteren met aquarelvlekken of vegen (zelfs) op een muur. “Het is een beetje zoals naar de wolken kijken en daar van alles in zien.”

HANDEN TEKENEN MET AZAM MESOUMZADEH

Soms ligt de inspiratie gewoon binnen handbereik. Want waar je ook gaat, je handen gaan steeds met je mee. Geen excuus om ze niet te tekenen. Azam geeft toe dat handen tekenen niet makkelijk is. Maar ze stelt je gerust: “Ik beloof je, het wordt steeds makkelijker. Daarom moedig ik je zelfs aan om ze élke dag te tekenen. En vergeet hierbij vooral niet om plezier erin te hebben!”

CELINA VLEUGELS' VOORLIEFDE VOOR HILMA AF KLIMT

“Ik ben een grote fan van het werk van Hilma af Klint, één van de pioniers van de abstracte kunst van het begin van de 20ste eeuw. Haar manier van schilderen, expressieve kleuren en organische vormen laten haar schilderijen en tekeningen dansen! Los daarvan: ik vind ook dat meer vrouwen in de kijker mogen staan.”

Met Hilma af Klint aan je zijde, laat Celina Vleugels je vandaag naar oliepastels grijpen. Teken met beweging en laat jezelf leiden door de bloemen en natuur om je heen.

DE EETGEWOONTES VAN JANGO JIM

Je bent wat je eet, beweert men. Teken daarom net als Jango Jim je favoriete fruit, groente of etenswaar (al dan niet verwerkt in een gerecht) en voorzie het van een gezicht. Deel je nieuwe personage met #apaperaday22

Wil je alle opdrachten makkelijk terugvinden? Scroll je dan een weg naar de Instagram-pagina van Kunstwerkt, of klik er je een weg door de highlight van #apaperaday22