Voor Sam Ballet begint het allemaal, hoe klein ook, in zijn schetsboeken. Het is daar waar hij zijn nachtelijke kribbels kan vastleggen voor een later (maar zeer gegeerd) moment aan zijn tekentafel. Maar anderen laten meekijken in zijn schetsboek, dat gebeurt niet zomaar.

Waar haal je jouw inspiratie?
Sam: “Mijn grootste inspiratie zijn mijn dromen en nachtmerries. Naast mijn bed heb ik een schetsboek liggen op mijn nachtkastje. Het kleinste idee of beeld dat nog vaag nazindert, ga ik schetsen. In het donker schetsen levert niet meteen de beste resultaten op, maar zo’n kribbels helpen me om aan het tekenen te slaan wanneer ik in mijn atelier zit. Daarna ga ik na welke kleuren interessant zijn, of welke details die ik me herinner verder kan uitwerken. Daarnaast kijk ik enorm veel op Instagram. Ik onthou onbewust heel veel van die beeldenstroom. Daarbij vermijd ik wel van veel naar andere kunstenaars te kijken, want dan heb ik het gevoel dat ik al snel ga natekenen. Soms sla ik wel eens een kunstenaarsboek open zoals die van Ben Sledsens of Sam Dillemans."

Wanneer begon je liefde voor het tekenen?
Sam: “Ik heb Schilderkunst gestudeerd aan het KASK, maar na mijn opleiding heb ik nog maar twee schilderijen afgewerkt. Mijn liefde voor het tekenen daarentegen is wel toegenomen, vooral dankzij kunstenaar Sam Dillemans. Ik merkte dat met potloden werken me terugbrengt naar mijn jeugd. Ik had het daar altijd voor handen. Bovendien heb je niet zo’n enorm groot atelier nodig om te tekenen. Tenzij je Rinus Van De Velde heet (lacht).”

Kijk je vaak terug naar oude schetsboeken?

Sam: “Ik vind het moeilijk om door oude schetsboeken te gaan. Mijn schetsen zie ik als voorstudies, die ik zelden tot nooit verder uitwerk. Ik gebruik ze vooral om, ook al is het maar een fractie van een seconde, terug even tot dat beeld te komen. In het begin voegde ik er nog wat kleur aan toe, maar daar ben ik ondertussen ook mee gestopt en beperk ik het echt tot kribbels met losse aantekeningen die alleen ik kan lezen.”


Wanneer teken je het liefst?
Sam: “Als mijn dochtertje slaapt (lacht). Ik ben meer een nachtmens op dat vlak. Dan pas komt de inspiratie. Het is voor mij ook leuker om ‘s avonds via mijn schetsen terug in mijn tekenritme te komen. Het is een fijne manier om te ontspannen.”