© Sahar Khosravi
09.12.2023

Ons avondlijk schildersatelier Painting Nights blaast binnenkort tien kaarsjes uit. Om dat in gepaste winterse stijl te vieren, binden we de schaatsen aan en trekken we op zaterdag 9 december richting Kristallijn Gent. In enkele korte sessies, en onder begeleiding van docent Michiel Ceulers, zetten we samen de gracieuze bewegingen van een groep kunstschaatsers om in beeld.

Koop je ticket

Painting Nights #10 leidt ons naar Kristallijn in Gent. Deze ijspiste is de vaste trainingslocatie van de Gentse Schaatsclub Kristallijn, een groep kunstschaatsers onder leiding van coaches en voormalig WK-deelnemers synchroonschaatsen Maxime Hanssens en Mireille Mostaert. Elke week binden ze de ijsschaatsen aan en trainen ze op synchroonschaatsen, waarbij ze in groep trainen op een ‘kür’. Daarbij voeren ze allerlei patronen uit die zo soepel mogelijk in elkaar overvloeien. Denk aan sierlijke pirouettes en indrukwekkende sprongen en lifts. Laat je inspireren door hun gracieuze bewegingen, de lijnen op het ijs, het zoeven van de schaatsen, de opvliegende ijsstukjes of de glitterende outfits. Deze sporters met een groot gevoel voor esthetiek zullen je ongetwijfeld genoeg inspiratie geven voor een avond schilderplezier op een ongewone locatie.

We breken het ijs met een infosessie over hoe je beweging kan brengen in je beeldend werk. De docent van dienst Michiel Ceulers geeft je tips en inspirerende voorbeelden. Als ervaren tekeninstructeur deelt ze enkele waardevolle inzichten en tips met je, die je creatieve visie kunnen aanscherpen. Daarna trekken we naar de ijsbaan om een training bij te wonen. Ongeveer 20 schaatsers voeren in glitterende wedstrijdoutfits synchrone bewegingen uit op het ijs. Welk standpunt je inneemt, dat bepaal je zelf. Begeef je je niet graag op glad ijs? Dan kan je langs de ijsbaan staan of op de tribune je schildersezel neerpoten. Wil je de schaatsers van dichterbij aan het werk zien? Waag je dan gerust op het ijs, al dan niet met schaatsen aan. Eindigen doen we in de bar van de ijsbaan, waar we ons werk van de avond aan elkaar laten zien. Nog niet uitgeschaatst? Na het afsluitend gesprek kan je de schaatsen aanbinden, tot 21u30 kan je de avond zwierig op de piste eindigen.

Deze tiende editie is de laatste Painting Nights in de huidige vorm. We laten een nieuwe wind door het concept blazen, waarbij we niet enkel schilders en tekenaars naar ongewone locaties halen. Hou onze nieuwsbrief in de gaten voor concrete plannen!

PRAKTISCH

 • wanneer
  zaterdag 9 december van 17u00 tot (ongeveer) 20u30

 • prijs
  10 euro (reductietarief) / 15 euro (standaardtarief) / 20 euro (steuntarief)
  incl drankje, toegang tot de ijspiste, bijwonen van de training, inleiding en begeleiding door een docent
  Voor deze activiteit geldt een 'pay what you can' principe. We bieden drie prijzen aan, je kiest zelf of je een standaardprijs betaalt, of een lager of hoger tarief.

Koop je ticket

Lees hier onze annulatievoorwaarden.

 • locatie
  ijsbaan Kristallijn, Warmoezeniersweg 20, 9000 Gent
  De ijsbaan is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Kom bij voorkeur met de auto of de fiets. Wil je komen maar heb je geen vervoer? Geef ons een seintje, we bekijken hoe we kunnen helpen.

 • handig om te weten
  De ruimte is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  Honger of dorst? In de bar van de ijspiste is er een uitgebreide menukaart.