© Goltzius
12.12.2020

Voor deze derde editie van Painting Nights trokken we niet naar een open plek of een inspirerende ruimte, maar zochten we de inspiratie in het luisterverhaal ‘Leviathan’ van LOD muziektheater vanuit ons 'kot'. Schilderen deden zo'n 80 deelnemers op de tonen van meester-verhalenverteller Josse De Pauw, jazzpianist Kris Defoort en bruiteur Céline Bernard.

We opereren nog even vanuit onze huiskamers, de quarantainecelletjes bij uitstek. En wat kan het online samen vergaderen, sporten of aperitieven eens doorbreken? Juist: online samen schilderen! Om nog even de verstrengde maatregelen te omarmen, organiseert Kunstwerkt in samenwerking met LOD muziektheater en Klara de eerste online editie van Painting Nights.

Voor deze alternatieve derde editie hoef je de deur niet uit. Neem je eigen schildersmateriaal bij de hand, stap binnen in ons online groepsatelier, draai de volumeknop open, en dompel je onder in het luisterspel ‘Leviathan’, meesterlijk verteld door Josse De Pauw, met muziek van Kris Defoort en Céline Bernard. In dit luisterspel dwalen we doorheen het 16e-eeuwse vissersdorp Noordwijk aan Zee, waar te midden van het noodweer een walvis blijkt te zijn aangespoeld: Leviathan. We luisteren samen naar het verrassend actuele verhaal en schilderen onze impressies tijdens het luisteren. Wie wil, kan na de luistervoorstelling met de andere schilders van gedachten wisselen over het verhaal en de werken die die avond ontstaan. Zo proberen we via onze penselen verbinding te zoeken.

Video

Over het luisterverhaal

Een zware storm jaagt vanuit de zee over het land. De mensheid, ontredderd, ondergaat het geweld en dwaalt doelloos door de duinen. Op het strand, omspoeld door kolkend water, ligt de Leviathan, het monster. Hij wordt als een teken gezien, als iets dat moet worden begrepen. Pas dan zal de zee tot rust komen, zal de storm gaan liggen, kan iedereen zijn eigen weg weer gaan…

In zijn kortverhaal 'Leviathan' (1991) laat de Nederlandse schrijver P.F. Thomése het gelijknamige zeemonster stranden in het 16e eeuwse Noordwijk aan Zee, tot ontzetting van de bewoners van het vissersdorp. Josse De Pauw brengt het verhaal van P.F. Thomése op de planken. In samenspraak met Kris Defoort aan de piano. En in een nieuwe geluidsomgeving van Céline Bernard, waarin de tekst van De Pauw en de composities, improvisaties en opgenomen orkestraal werk van Defoort kunnen groeien en gedijen. Drie mensen op een podium brengen ieder met eigen kunst en kunde een luisterspel tot leven.

Tipje van de sluier? Bekijk hieronder een kort fragment over 'Leviathan'.

Concept, bewerking tekst & spel: Josse De Pauw - Compositie, piano & improvisatie: Kris Defoort - Artiste bruiteuse: Céline Bernard - Tekst: P.F. Thomése - Techniek: Brecht Beuselinck - Productieleiding: Kristel Deweerdt - Productie: LOD muziektheater - Productie podcast: Klara / VRT - Tax shelter partner: Flanders Tax Shelter
Met de steun van de TAX Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Stad Gent & de Vlaamse Overheid

Painting Nights #3 is een project van Kunstwerkt in samenwerking met LOD muziektheater

© Barbara Luel
© Sakina Ghulam
© Nadine Decock
© Sonia Vande Velde
© Godelieve Weuts