27.03.2021

Voor deze vierde editie van Painting Nights kwamen wij samen naar jouw 'kot’.
Op zaterdag 27 maart openden we voor de tweede keer de deuren van ons online schildersatelier.
Mira Bryssinck bracht er live haar monoloog ‘Glory Box’ zittend vanachter haar microfoon, en gestationeerd in de studio van Compagnie Cecilia, inspelend op de penseelstreken en potloodstrepen van de deelnemers.

Toen de vrijheid volop weer lonkte, zagen we onze kans schoon om nog eens avondklokvriendelijk en mondmaskervrij de deuren van ons online schildersatelier wagenwijd open te stellen. Mira Bryssinck bracht er live haar monoloog ‘Glory Box’, en kwam die avond via verschillende luidsprekers de huiskamer binnen. Met het geschikte schildersmateriaal bij de hand en een goede internetverbinding bezorgden we een groepje creativelingen een inspirerende theaterervaring en de geschikte gezelligheid. De live vertelling van Mira Bryssinck omzetten in beeldend werk, werd de uitdaging van de avond.

Over 'Glory Box'

'Glory Box' is een monoloog over (on)moedwillige eenzaamheid. Een conciërge van een gebouw (Mira Bryssinck) komt zichzelf tegen in het spiegelpaleis van haar gedachten en gaat een speels gesprek aan met de omringende duisternis. Ze vervaagt en verdwaalt, volgt haar eigen echo en probeert te ordenen wat belangrijk is. Want wat is feitelijk substantieel voor een mens?

Voor deze 'Glory Box' ging Mira op zoek naar wat eenzaamheid met een mens doet, en wat het betekent om je opgesloten te voelen. Waar verlangen we dan naar en waar zijn we bang voor? Kan fantasie een troost zijn en hoe lang kunnen we eenzaamheid verdragen? Tijdens het schrijfproces kwam Mira bij een personage uit dat met deze vragen worstelt en een uitweg zoekt uit de situatie waarin ze zich bevindt.

Luister hier naar een korte intro van Mira over ‘Glory Box’.

CREDITS

Tekst en spel: Mira Bryssinck - Concept: Mira Bryssinck - Dramaturgie: Daan Borloo - Artistiek medewerker: Daan Borloo - Advies: Bart Meuleman - Bewegingscoach: Arend Pinoy - Beeld: Yuri van der Hoeven - Lichtontwerp: Tom Declercq - Techniek: Tom Declercq - Productie coördinatie: Sarah Vandenbussche
Met dank aan: Vooruit, Dounia Mahammed, Steve Salambier, Nathalie Aga, Gouvernement


Painting Nights #4 is een project van Kunstwerkt in samenwerking met Compagnie Cecilia

© Sofie De Cleene
© Viviane Lootens
© Wim Van der Velden
© Sarah Strosse
© Luc Verschuere